Istoric

Agnita, localitate din categoria oraselor medievale,” Poarta de sud a Ardealului” dupa cum o denumea in anul 1466 Matei Corvin are o existenta de peste 700 de ani, atestata documentar, si sarbatorita in anul 1980.
In documentele de la Muzeul Hartibaciului cu privire la asistenta medicala si sociala in anul 1593 este mentionata existenta unui camin de batrani cu asistenta medicala, iar in anul 1765 un cabinet medical deservit de chirurgul Cristian Naumann.
Pana in anul 1945 nu apar alte date legate de sistemul sanitar din zona.

In anul 1945 Agnita avea sediul de “Plasa” si exista un dispensar comunal deservit de renumitul doctor Brekner, care avea aici si un cabinet particular.

Din anul 1946 in cadrul dispensarului comunal lucreaza dr. Stanescu, urmat de dr. Brate si in aceasta perioada se infiinteaza prima casa de nasteri, un serviciu de mica chirurgie intr-un local improvizat, un serviciu de medicina interna si in alt local un dispensar TBC.

In cursul anului 1947 se proiecteaza si incepe constructia actualului spital.

Daca pana in anul 1947 Agnita era comuna, in urma impartirii teritorial-administrative din octombrie 1950 devine oras si resedinta de raion. Constructia spitalului are o evolutie lenta, anevoioasa. Dupa infiintarea raionului si numirea doctorului Nitulescu Gheorghe ca medic sef al sectiei sanitare lucrarile se desfasoara cu rapiditate. Urmeaza in functia de sef al sectiei sanitare dr. Turcu Titus numit mai tarziu director de spital.

Ca unitati sanitare pentru aceasta perioada amintim: o circumscriptie sanitara urbana cu o cota de nasteri si un ambulator cu patru servicii: interne, chirurgie, obstetrica-ginecologie, stomatologie.

Dezvoltarea industriala a orasului, cresterea numarului populatiei impun diversificarea retelei sanitare si se infiinteaza policlinica raionala care a functionat in actuala Piata Revolutiei cu urmatoarele servicii: cabinete de interne, chirurgie, pediatrie, obstetrica-ginecologie, apoi specialitati noi: oftalmologie, ftiziologie, dermato-venerice si un dispensar de intreprindere ( fosta “9MAI”).

In anul 1955 este dat in folosinta primul pavilion al actualului spital (110 paturi) format din : maternitate – 35 paturi, interne – 35 paturi, chirurgie – 25 paturi, Neo-natologie – 15 paturi si pediatria cu 25 de paturi functiona in alt spatiu pe strada Mihai Viteazul.

La infiintarea raionului i-au fost  arondate orasului Agnita zece circumscriptii rurale cu opt case de nasteri ( Altana, Bruiu, Bradeni, Barghis, Iacobeni,Chirpar, Mihaileni, Merghindeal, Marpod si Nocrich).

Dupa anul 1967 s-a dezvoltat baza materiala a spialului, iar din august 1968 a fost terminat si al doilea pavilion al spitalului cu 100 de paturi.

In primul pavilion raman: maternitatea, neo-natologia, chirurgia, un laborator clinic, serviciul de radiologie al spitalului, serviciul de salvare ( pornind in 1959 de la o autosanitara si ajungand in 1977 la sase ambulante).

Sunt inchise terasele primului pavilion si se construieste prin adaos sala actuala de operatii si statia centrala de sterilizare.

In anul 1972 Spitalul Unificat Agnita avea urmatoarea forma organizatorica:

–         stationar cu 205 paturi;

–         policlinica cu serviciile mai sus mentionate la care se adauga doua laboratoare; clinic si de epidemiologie;

–         circumscriptie sanitara urbana incadrata cu doi medici pentru adulti si un pediatru;

–         un dispensar de intreprindere;

–         o cresa si un camin de intreprindere;

–         un camin de cartier;

–         zece circumscriptii sanitare rurale;

–         doua cabinete stomatologice in rural;

–         o micromaternitate in rural cu urmatoarea organigrama: 286 salariati,( 31 medici, 41 personal sanitar mediu, 93 personal sanitar auxiliar, 79 personal sanitar elementar, 12 tehnico-administrativ, si 30 muncitori);

Data fiind apropierea de poligonul Cincu, Spitalul Agnita este considerat spital zonal.

In perioada 1972-1985 activitatea medicala in orasul Agnita este intr-o continua dezvoltare: apar cabinete medicale in fiecare fabrica, dispensarul urban comasat ( sase medici pentru adulti si doi medici pediatri), policlinica este mutate in actuala cladire si este bine organizat serviciul de stomatologie.

Dupa anul 1985 incepe sa scada numarul de paturi din stationar,, pleaca o parte din medicii specialisti, iar anul 2003 ne gaseste in prag de a inchide o parte din stationar.(De la 205 paturi se ajunge la 73 paturi.)